lunes, 20 de agosto de 2012

La Transpirinenca (GR-11): Pirineu d'Andorra

El país dels Pirineus

El pas del GR-11 pel Pirineu d'Andorra és breu però intens. Són només tres etapes que ens portaran a conèixer indrets tan emblemàtics com la Vall del Madriu i el cim del Comapedrosa, el més alt del país. Les etapes andorranes no superen en total els 40 km., però la duresa d'algunes pujades i la bellesa del paisatge ens faran entendre perquè el Principat és conegut com "el país dels Pirineus".


Etapa 14: Refugi de l'Illa- Encamp (15 km. 3h i 40 min.) Etapa curta i que no suposa massa esforços, perquè és de descens constant. Però el que la fa realment única és que recorre la pintoresca Vall del Madriu, que des de l'any 2004 forma part de la llista del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. El final de l'excursió ens porta de nou a la "civilització", i a Encamp podrem descansar i abastir-nos del que ens falti.

Etapa 15: Encamp- Arans (12,5 km. 4h i 15 min.) La caminada és força extenuant, perquè ja de bon matí haurem de remuntar el coll d'Ordino. Són set-cents metres de desnivell sense concessions, però un cop a dalt gaudirem de les vistes de cims com el Casamanya o l'encara llunyà Comapedrosa. A Arans podem aprofitar per conèixer la ruta del ferro, un recorregut per les mines d'alta muntanya.


Etapa 16: Arans- refugi de Comapedrosa (9 km. 4 h.) L'etapa comença amb la pujada al coll de les Cases per baixar després fins a Arinsal, important nucli d'esports d'hivern. Entren en el Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa i, rodejats per un paisatge de gran bellesa, ascendim fins al refugi del mateix nom, situat ben a prop de l'estany de les Truites. Per a l'etapa següent ens espera l'espectacular i misteriós estany Negre, ja a punt d'entrar al Pirineu de Lleida. La ruta continua en el pròxim post!

Algunes claus: A diferència del que passava en el tram anterior, que des del nivell del mar ens portava fins a l'alta muntanya, a Andorra totes les etapes tenen unes característiques similars i el paisatge que travessem és típicament pirinenc. Exceptuant la primera jornada, que és tota de baixada, en els dies següents haurem de superar desnivells d'entre 700 i 800 m. Destaca la pujada al coll d'Ordino, un fort ascens que sembla traçat gairebé en línia recta. El Principat té una bona xarxa de refugis lliures que habitualment es mantenen en força bona estat. A la vall del Madriu en tenim uns bons exemples amb els refugis de l'Illa, del riu dels Orris o de Fontverd. Als peus del Comapedrosa hi trobem el refugi guardat que porta el mateix nom. Qui es vegi amb cor de seguir caminant pot continuar fins al refugi lliure de Baiau, enmig del bellíssim circ que ens dona la benvinguda a terres lleidatanes.

   

dossarrios@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario