lunes, 27 de agosto de 2012

La Transpirinenca (GR-11): Pirineu de Lleida

Un món d'estanys

El tram del sender de Gran Recorregut (GR-11) que creua el Pirineu de Lleida ens ofereix algunes de les imatges més espectaculars de la Travessia Transpirinenca. Si venim de l'est, coneixerem primer els bucòlics paisatges de la Vall Ferrera i la Vall de Cardós, joies del Parc Natural de l'Alt Pirineu, el més extens de Catalunya, per endinsar-nos després en un dels indrets més bells de la serralada, el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Ens espera un territori esquitxat pel blau intens de més de dos-cents estanys. El GR-11 al Pirineu de Lleida és un viatge inoblidable que ens du des dels dominis de la Pica d'Estats al món de llacs que descobrim quan ja albirem el regne de l'Aneto.


Etapa 17: Refugi de Comapedrosa- Àreu (19 km. 6 h i 30 min.) L'etapa es pot fer llarga, sobretot en el tram final, però té l'avantatge de que és tota de descens. El Pirineu d'Andorra ens acomiada amb el misteriós estany Negre de Comapedrosa, encastat entre les roques, i poc després gaudirem des de les altures d'unes fantàstiques vistes del circ de Baiau. A partir d'aquí ens espera el descens per la Vall Ferrera, una bonica caminada que ens durà fins a Àreu, el poble que proclama amb orgull que allà s'hi pot escoltar el silenci.


Etapa 18: Àreu- Tavascan (16, 5 km. 6 h.) Els muntanyencs que tinguin més temps o més forces poden optar aquí per fer un parèntesi en el GR-11 amb l'objectiu d'intentar l'ascens a la Pica d'Estats, el sostre de Catalunya. En aquest cas, el més recomanable és acabar l'etapa anterior al refugi de la Vall Ferrera en comptes de baixar fins a Àreu. Els que prefereixin continuar amb la Travessia Transpirinenca gaudiran en aquesta etapa d'un balcó excepcional, el coll de Tudela, mirador d'un mar de muntanyes que semblen no tenir fi.

Etapa 19: Tavascan- Estaon (11,2 km. 4 h i 15 min.) Després de les llargues jornades anteriors la d'avui serà una caminada força curta i sense complicacions. Després d'haver gaudit d'un poble tan encisador com Tavascan, amb el seu pont romànic, ara ens espera un final d'etapa també carregat d'encant: Estaon. Pel camí trobarem una bona quantitat de bordes que ens parlen de la importància que va tenir la ramaderia a la vall d'Estaon, secundària de la de Cardós.

Etapa 20: Estaon- la Guingueta d'Àneu (9,5 km. 4 h i 20 min.) Aquesta etapa tampoc és gaire llarga però l'ascens és considerable: mil metres de desnivell per superar el coll de Montcaubo o lo Calvo, que ens obsequiarà amb unes vistes excepcionals. Veurem els cims dels Encantats cada vegada més a prop, traient el cap per sobre de les pistes d'esquí d'Espot. Després de passar pel poblet pràcticament abandonat de Dorve, aquest tram del GR-11 acaba a la Guingueta d'Àneu, al costat de l'embassament de la Torrassa.


Etapa 21: La Guingueta d'Àneu- refugi Ernest Mallafré (16 km. 5 h.) Avui arribarem a una de les fites destacades del nostre viatge, l'estany de Sant Maurici. El reflex dels dos pics bessons dels Encantats sobre les aigües cristal-lines és sens dubte una de les imatges més fotografiades dels Pirineus. Aquesta etapa no té complicacions encara que l'últim tram fins al refugi Ernest Mallafré, deu minuts abans de l'estany, es pot fer llarg. Si hem de comprar alguna cosa convé fer-ho a Espot perquè en els pròxims dies no passarem per cap altre poble.


Etapa 22: Refugi Ernest Mallafré- refugi de Colomèrs (10,7 km. 4 h i 10 min) L'estany de Sant Maurici ha estat només l'aperitiu del paradís blau que ens espera en aquesta etapa. Durant l'ascens, que coincideix parcialment amb el camí a Amitges, gaudirem de diversos estanys, com el de Ratera, que desaigua en l'espectacular cascada del mateix nom. Però el premi de veritat l'obtindrem un cop arribem al port de Ratera d'Espot. Davant nostre s'estenen els més de trenta llacs que fan del circ de Colomèrs un dels paisatges més espectaculars de la Vall d'Aran i de tots els Pirineus.

Etapa 23: Refugi de Colomèrs- refugi de la Restanca (12,120 km. 4 h i 20 min.) Si seguim el traçat clàssic del GR-11 en aquesta etapa baixarem fins la pista que ve d'Arties per remuntar després de nou fins al refugi de la Restanca, al costat de l'embassament del mateix nom. Una bona alternativa si ens agraden les vistes panoràmiques és la variant GR-11.18, que s'enfila fins el port de Caldes. Si anem bé de temps i ens trobem amb forces podem aprofitar per culminar l'ascens al Montardo, cim emblemàtic de la Vall d'Aran.


Etapa 24: Refugi de la Restanca- refugi de Conangles (10,5 km. 4 h.) En aquesta etapa encara gaudirem dels paisatges espectaculars de la Vall d'Aran tot i que al final de la jornada haurem de retrobar-nos amb la "civilització", perquè tant el refugi de l'Hospital de Viella com el de Conangles se situen al costat de la carretera, ben a prop de la boca sud del túnel de Viella. Tot i això, la ruta ens obsequia amb paisatges de gran bellesa, com el llac de Rius, el port del mateix nom o el bosc de Conangles. Caldrà descansar perquè la jornada següent és una de les més llargues del GR-11 i ens porta ja fins a la vall de Benasc. La ruta continua en el pròxim post!

Algunes claus: Els muntanyencs que vulguin dormir sempre sota un sostre no tindran cap problema en aquest tram del GR-11 perquè totes les etapes acaben en refugis guardats o en pobles on podran trobar un hotel o una casa rural. Cal tenir en compte, però, que tots els refugis del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici acostumen a estar molt plens a l'estiu, sobretot a causa de l'èxit de la travessa Carros de Foc. Per tant, cal fer la reserva amb força antel.lació. En canvi, aquells muntanyencs que facin el GR-11 amb tenda de campanya ho tenen molt pitjor, perquè l'acampada lliure està prohibida a tot el Parc Nacional. Les etapes del GR-11 pel Pirineu de Lleida són d'una gran bellesa i en general no presenten grans dificultats, per la qual cosa són molt recomanables per a excursionistes d'un nivell mitjà i com a una primera aproximació a les etapes d'alta muntanya de la Travessia Transpirinenca. A partir d'aquí ens endinsarem en el Pirineu d'Osca, més salvatge i abrupte i amb algun tram més complicat. Com a  mostra, l'etapa de transició que ens durà des de Conangles a la vall de Benasc: 25 km, 12 hores de ruta i un desnivell de més de mil metres sota l'ombra de l'Aneto.

   

dossarrios@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario