sábado, 5 de septiembre de 2009

El Camí de Cavalls de Menorca


El Camí de Cavalls és un camí costaner d'uns 220 km. de longitud que rodeja l'illa de Menorca. Es considera que els seus origens es remunten al segle XVIII, durant la dominació francesa de l'illa, i que va nèixer amb la funció estratègica d'unir les torres de defensa o talaies que vigilen el litoral menorquí. En els últims anys, s'ha lliurat una intensa batalla per obrir-lo al públic (molts trams passen per finques privades) perquè pugui ser utilitzat per excursionistes a peu, a cavall o en bicicleta. La situació que trobem a l'estiu del 2009 és que el camí està força senyalitzat (la marca és un pal de fusta amb una ferradura), però encara hi ha moltes tanques amb rètols de "propietat privada" que poden dissuadir a alguns visitants. Simplement, s'han de tornar a deixar ben tancades per evitar que surti el bestiar. En el futur seria desitjable que es facilités el pas en algunes zones perquè els caminants puguin fer sense problemas "La volta a Menorca", i que es construissin un parell o tres de refugis per passar-hi la nit. A la foto, el far de Favàritx, en un agreste i lunar paisatge de roques negres i mar embravit.

El Camí de Cavalls de Menorca es un camino costero de 220km. de longitud que rodea la isla de Menorca. Se considera que sus orígenes se remontan al siglo XVIII, durante la dominación francesa de la isla , y que nació con la función estratégica de unir las torres de defensa o atalayas que vigilan el litoral menorquín. En los últimos años se ha librado una intensa batalla para abrirlo al público (muchos tramos pasan por propiedades privadas), con el objetivo de que pueda ser utilizado por excursionistas a pie, a caballo o en bicicleta. La situación que encontramos en el verano del 2009 es que el camino está bastante señalizado (la marca es un poste de madera con una herradura), pero aún quedan muchas barreras con carteles de "propiedad privada" que pueden disuadir a algunos visitantes. Simplemente, se trata de dejarlas bien cerradas para que no salga el ganado. En el futuro sería deseable que se facilitara el paso en algunas zonas para que los caminantes puedan dar sin problemas "La vuelta a Menorca", y que se construyeran dos o tres refugios para pernoctar. En la foto, el faro de Fàvaritx, en el agreste nordeste menorquín.

The "Camí de Cavalls" is a coastal path, 220 km. long, surrounding the island of Menorca. This ancient road is believed to have been built during the French domination of Menorca, in the XVIIIth century, but it could be older. This trail was used to safeguard the coast and communicate the watch towers. After years of battles with the private owners to open the path to public use, actually most of it can be enjoyed on foot, bike or horseback. In the future, it would be a good idea to build two or three refuges, so visitors could be able to go for the "Tour of Menorca", without the obstacles still remaining today. In the picture, Fàvaritx lighthouse, in the beautiful and wild landscape of northeast Menorca.


   

dossarrios@gmail.com

4 comentarios:

  1. Hola, tinc moltes ganes de fer el camí de cavalls a peu i fer tota la volta a l'illa cap a mitjans de juny. M'agradaria saber quants dies es tarda aproximadament a fer-la. M'agradaria començar i acabar a Ciutadella.

    Moltes gràcies,

    Fèlix

    ResponderEliminar
  2. Hola Fèlix! perdona que no et contestem fins ara, com que l'entrada és antiga no havíem vist el teu comentar. Fa poc el Consell Insular de Menorca (Fundació Destí Menorca) han tret la "guia oficial" del Camí de Cavalls i l'han dividit en 20 etapes. Algunes són molt curtes i no arriben als 3 km, per tant, és fàcil en alguns casos fer unes quantes etapes per jornada. Altres etapes tenen prop de 10 km. i més desnivell. La guia ara mateix està exhaurida, però de cara a l'estiu suposo que la tornaran a treure. El millor és que intentis aconseguir la guia i et planifiquis. Espero que t'hagi servit!

    ResponderEliminar
  3. Hola, jo aquest estiu vaig fer algunes etapes del Camí de Cavalls corrents. Com que no tenia transport que em recollis a l'altra punta tenia que fer les etapes amb origen i final al mateix punt. Es realment molt interessant!

    ResponderEliminar
  4. Moltes gràcies, Lluís! El Camí de Cavalls val molt la pena. Estaria bé que a la llarga hi fessin un parell de refugis, perquè es pugués fer la volta completa amb allotjament.

    ResponderEliminar